ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

naši kraji

Dobravlje

Pod Brdom in Mišjim Brdom, sredi Vipavske doline, leži vas Dobravlje, znana po paleolitskih izkopaninah. Dobravlje so razloženo naselje ob magistralni cesti Ajdovščina – Nova Gorica, ki ga sestavlja sedem gručastih zaselkov: Hrib, Hrobači, Korša, Kozja Para, Pikči, Velika vas in Vrčon konec. Šteje 452 prebivalcev.

Blizu vasi, na prostranem polju, imenovanem Dobrava, po katerem je vas dobila ime, stoji cerkev svetega Petra iz leta 1641 z znamenitimi oltarnimi slikami in freskami Antona Cebeja iz leta 1768. Obkroža jo staro pokopališče, kjer nagrobniki govorijo o ljudeh, katerih priimki so že utonili v pozabo. Omenimo naj priimek Hrobat, po katerem se še danes imenuje zaselek Hrobači.


Nad magistralno cesto na začetku vasi stoji leta 1999 prenovljena osnovna šola s telovadnico. Šolo obiskuje približno 250 učencev višjih razredov iz enaindvajsetih okoliških vasi. V lasti krajevne skupnosti je tudi star kulturni dom, v katerem potekajo različne prireditve. V kraju so še: poslovna enota Pošte Slovenija,  dve trgovini s kmetijskimi potrebščinami in gradbenim materialom, salon pohištva Exscel international ter bife.

Od leta 1984 v kraju deluje kulturno društvo, ki se je sprva udejstvovalo na dramskem področju, zadnjih osem let pa v okviru društva deluje tamburaški orkester Daníca. Društvo si skupaj s svetom KS prizadeva za živahnejše kulturno in družabno življenje na vasi, zato organizira tradicionalno spomladansko prireditev v mesecu marcu, junija pa šagro sv. Petra z dobravskim tekom ter druge priložnostne prireditve.

Krajani lepo skrbijo za izgled vasi, saj vsako leto spomladi organizirajo obširno čistilno akcijo, v sklopu katere ponavadi postorijo še kakšna dodatna in potrebna dela na objektih, ki so v lasti kraja.

Leta 2010 je soseska krajevnih skupnosti Cesta, Dobravlje, Vipavski Križ in Skrilje organizirala prvi novoletni pohod - Spoznajmo soseda (prva oz. druga nedelja v januarju). Z njim si želijo doseči najmanj štiri cilje: da se po praznikih malce razmigajo, da si voščijo ob novem letu, da spoznajo svojo soseščino in  da se družijo in krepijo prijateljske vezi. Pohod vsako leto traja od 4 do 5 ur.

Zemljevid

Krajevna skupnost Dobravlje
predsednik KS: Silvester Volk
Dobravlje 68
5263 Dobravlje
Tel.: 041 834 015
E-pošta:

Prireditve v vasi:
Novoletni pohod - Spoznajmo soseda - prva oz. druga nedelja v januarju
Šagra sv. Petra in Dobraveljski tek - zadnji konec tedna v junijuiskalnik