ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

naši kraji

Gaberje

GaberjeGaberje so gručasto naselje na nadmorski višini 178 m sredi Vipavskih Brd. Leži v zavetrni legi Ostrega vrha (422 m), Trešnika (401 m) in Planine (437 m), naslonjeno na vzpetino pobočja Svetega Petra (364 m). V vasi je 98 hišnih številk, a le 44 hiš je vseljenih. Prva in zadnja hiša sta oddaljeni 540 m. Vas se deli na več delov: Spodnji konec, Jegno, Plac, Gornji konec, Griža, Uhajne, Peganska vas in Drsalca.

Pogled v preteklost
Kljub temu, da so Gaberje najmanjša krajevna skupnost po številu prebivalcev v občini Ajdovščina, pa velja omeniti, da prvi zaznamki glede obstoja vasi segajo v 14. stoletje, najstarejši dokument, ki omenja vas, pa nosi datum 25.10.1367 (Srednjeveški urbarji, Videmski arhiv). V samo zgodovino so se zapisali tudi pomembni ljudje, katerih korenine izhajajo iz Gaberji. Marko Vales (1840 – 1905) duhovnik in publicist je leta 1875 v Gorici izdal knjigo Vojska med Francozi in Nemci leta 1870 do 1871. Omeniti velja tudi Alfonza Valesa (1875 – 1949), ki je bil profesor na učiteljišču v Mariboru in je napisal več metodičnih in didaktičnih pripomočkov za učitelje osnovnih šol.

Zgodovinski pomen ima tudi baročna cerkev sv. Martina, ki se ponaša z letnico 1670 nad vhodom. V tem letu je bila cerkev razširjena in obnovljena, obstajala pa je že več stoletij prej. Cerkev ima tri baročne oltarje. Glavni oltar nosi sliko svetega Martina, ki jo je naslikal goriški baročni slikar Antonio Paroli (1688 – 1768).
Vas obdaja osem kapelic, vse so obnovljene in lepo vzdrževane, pri eni izmed njih pa se ob jasnem vremenu razprostira pogled na Sveto Goro.

Blagoslov ... Vas se ponaša tudi z ostalimi vrednotami. V samem jedru na vaškem placu stoji šola, ki je delovala med letom 1882 in 1962. Ker stavba ne služi več za izobraževalne šolske namene se je vaška mladina odločila za temeljito obnovo in ureditev večnamenskih prostorov, ter leta 1998 v kleti stavbe odprla večnamenski prostor Martinov hram. Kmalu po pridobitvi Martinovega hrama so mladi nadaljevali z obnovo stavbe in v letu 2003 v prvem nadstropju uredili veliko Martinovo dvorano, ki služi za kulturne prireditve ter razne proslave in srečanja. Danes je stavba v celoti obnovljena, na kar so krajani Gaberji zelo ponosni. Poleg stavbe stoji spomenik žrtvam druge svetovne vojne na katerem je zapisanih 27 padlih vaščanov.

In od tu so se odpravili naprej proti Potoku ...Danes najbolj obiskana izletniška točka vasi je 40 minut oddaljen Ostri vrh (422 m). Od tu se razprostira pogled po vsej Vipavski in Goriški dolini ter čez kraško planoto do morja. Preko Ostrega vrha poteka tudi tradicionalen VRTOVČEV POHOD, na katerega vas vabimo prvo nedeljo po martinovi nedelji. Ker je vas vključena v Vinsko cesto, vam bodo ob obisku odprli vrata vinskih kleti znani vinarji iz Gaberji.

Iz bečka v sod ...Vaški zavetnik sveti Martin, ki goduje 11. novembra, je še en razlog za dobro zabavo in obisk vasi. Na martinovo soboto je v vasi vsako leto tradicionalno martinovanje. Bogatemu kulturnemu programu sledi ogled vinskih kleti - ob dobri pijači, jedači, srečolovu in živi glasbi pa je zabava zagotovljena do poznih jutranjih ur.

S kulturnim programom obeležijo tudi spomin na 26. februar 1944, ko je bila vas bombardirana zaradi sklica konference primorskih partizanskih učiteljev. Vaški otroci nastopijo mamam v zahvalo na proslavi ob materinskem dnevu.
Vas ima tudi dolgoletno tradicijo praznovanja 1. maja. Na predvečer praznika odidejo fantje po visok bor – mlaj, ki ga na osrednjem vaškem placu dvignejo brez sodobnih tehničnih pripomočkov. Poleg dobre hrane, pijače ter žive glasbe, pa obiskovalci in domačini lahko uživajo tudi ob pogledih na okoliške hribe, kjer žarijo kresovi.

»Dobrodošli v Gaberjah!«

Krajevna skupnost Gaberje
predsednik KS: Božidar Hrovatin
Gaberje 37
6222 Štanjel
Tel.: 040 589 057
E-pošta:

Prireditve:
Martinovanje – martinov vikend
Postavljanje mlaja na predvečer Praznika dela, 1. maj

Ponudba v vasi:
Kmetija Kos
Klet Čehovin

Zanimive povezave:
Gaberci gostili 7. srečanje vasi Gab(e)rje, junij 2012
Tudi ajdovski Gaberci so se udeležili srečanja vasi Gaberje ali Gabrje, julij 2011
Gaberje je lepa vas, je Vipavski v okras
Foto-zgodba z martinovanja 2007iskalnik