ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

naši kraji

Ustje - Dolenje

Krajevna skupnost Ustje, ki zajema dve vasi, leži ob sotočju rek Vipave in Hublja. Na levem bregu reke Vipave leži vas Dolenje, ki skupaj z zaselkom Bačarji šteje 100 prebivalcev, na desnem bregu pa se po jugovzhodnem pobočju hriba, ki na svojem vrhu s cerkvijo sv. Janeza doseže nadmorsko višino 147 m, vzpenja vas Ustje s 379 prebivalci. Vas je sestavljena iz zaselkov: Brith, Furtunovše, Tnalo, Gabrijeli, Vas, Bizjaki in Uhanje, ki deloma ležijo na levem bregu Vipave.

Severovzhodno pobočje pred znano vipavsko burjo varuje borov gozd, ki je bil zasajen v času Avstroogrske monarhije. Na zahodni in jugozahodni strani se pobočja skozi vinograde počasi izravnajo.
V bližnjem gozdičku je pomembno nahajališče fosilov. Tu sta bila odkrita dva nova fosila – praživali Nummulites ustjensis – imenovan po Ustjah in Nummulites vipavensis – imenovan po Vipavski dolini.

Pogled v preteklost:
Vas je svoje ime najverjetneje dobila po bližnjem ustju Hublja (Fluvius frigidus) in Vipave. Druga, nič manj verjetna razlaga pa pripisuje ime vasi farnemu zavetniku sv. Justu, kateremu je bila leta 1766 posvečena župnijska cerkev. Vas naj bi se prvotno imenovala Justje, sčasoma pa samo Ustje. Prisotnost tega v Sloveniji "redkega" svetnika kaže na zgodovinsko povezanost vasi s Trstom, kjer sv. Just pravzaprav "domuje". V tržaških srednjeveških virih (Tretja knjiga voščenih darov tržaškega stolnega kapitlja) se to krajevno ime pojavi leta 1401 ob smrti nekega Hermacora (Mohor) de Ustia.

Sv. Janez UstjeNajstarejši ohranjeni spomenik je cerkev sv. Janeza na vrhu hriba. Na portalu vhodnih vrat je v kamnu izpisana letnica 1618. Lega in arhitektura cerkve ter obzidje kažejo, da je najverjetneje na tem mestu v času turških vpadov stal tabor. Baročna cerkev sv. Justa stoji ob vznožju vasi Ustje. Dograjena je bila leta 1766. Obdana je z obzidjem, znotraj katerega je pokopališče. Notranjost cerkve in oprema sta baročni. Pred cerkvijo stoji stara lipa – naravni spomenik.

Najbolj črn dan v zgodovini vasi Ustje je prav gotovo 8. avgust 1942. Takrat so italijanski vojaki alpske divizije Giulia vas do tal požgali in ustrelili osem talcev. Ajdovski zdravnik in pisatelj dr. Danilo Lokar je svoje videnje tragičnega dogodka opisal v knjigi "Sodni dan na vasi". Zaradi tragičnih vojnih dogodkov vaščani 8. avgust praznujejo kot spominski dan, ki ga obeležijo s komemoracijo.

Novakov mlin, Dolenje
Na levem bregu rokava reke Vipave je kompleks zgrajen postopoma od 19. do 20. stoletja. Mlin je slikovno oblikovana arhitektura namenjena stanovanjskemu in gospodarskemu objektu. Predstavlja redek primer mlina in žage. Skoraj vsi objekti so sezidani iz avtohtonega kamna nepravilnih oblik. Kamnoseško so obdelani le ognjiščni kamni, šivani rob, okenski in vratni okvirji ter ločne preklade. Značilni so tudi majhni napušči, leseni ganki z leseno mrežo kot ograjo.

Cerkvica Sv. Marjete, Dolenje
Na pobočju nad Dolenjami, na nadmorski višini 197 metrov, stoji cerkvica Sv. Marjete. V zimskem času je lepo vidna iz doline. V poletnem času cerkvico pokriva zeleno drevje. Na tem delu je zbiralec fosilov Stane Bačar nabral lepo zbirko svojih fosilov.

Danes:
Najodmevnejša prireditev na Ustjah je gotovo POHOD PO VERTOVČEVIH POTEH, prvo nedeljo po martinovi nedelji. Pri hrastu pod Ustjami je namreč izhodišče poti, po kateri se lahko sprehodite kadarkoli, saj je dobro označena skozi vse leto. O pohodni poti je na voljo tudi zloženka Po Vertovčevih poteh, na voljo na TIC Ajdovščina (ali v rubriki "koristno", podrubriki "turistične zgibanke").
Za urejeno pot in organizacijo pohoda skrbi Društvo za odkrivanje in varovanje naravne in kulturne dediščine Matija Vertovec.

V vasi deluje več združenj: Cerkveni pevski zbor, Balinarski klub, Mladinsko kulturno-umetniško-rekreativno društvo Numulit.us
Pod vasjo pa ima svoj poligon tudi zelo aktivno Športno kinološko društvo Ajdovščina.

Pripadnost kraju kažejo domačini tudi s številnim prostovoljnim delom, ki je med drugim pripomoglo tudi k temu, da je na obronku vesi nastalo novo nogometno igrišče.

Kako do nas

Krajevna skupnost Ustje
predsednik KS: David Vovk
Ustje 39d
5270 Ajdovščina
Tel.: 070 755 405
E-pošta:
Spletna stran: http://ks-ustje.ajdovscina.si

Ponudba v vasi:
Pridelava in prodaja vina Vidmar
Vinogradništvo, družina Stibilj
Kmetija Pipan, Dolenje

Zanimive povezave:
Fotogalerije - Pohodi po Vertovčevih potehiskalnik