ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

naši kraji

Velike Žablje

Kolona - tradicionalen obokan podhod preko ulice, tokrat s še eno tradicionalno Velike Žablje so tipično strnjeno vipavsko naselje, ki ga sestavljajo predeli (»konci«) Brith, Makovče, Port, Štokolivo ter Vas. Kraj je začel nastajati na pobočju, dandanes pa so hiše posejane vse do reke Vipave v dolini. Velike Žablje z vseh strani obdajajo vinogradi, polja in sadovnjaki.

Velike Žablje, foto S.H. Naselje leži na prelomnici – na stiku dveh oblikovno različnih delov zemeljske površine. Tla so po večini sestavljena iz temnejših apnencev, vrinjenih med flišne kamnine, ki sodijo v čas Paleocena. Zato kamnine, predvsem tiste ob reki Vipavi, skrivajo množico fosilnih ostankov preteklih življenj. Reka Vipava je skozi čas spreminjala tok ter ob deževju še danes rada prestopi bregove. Morda je tudi to eden od razlogov za strnjenost naselja, ki je svojevrstna posebnost naših krajev.

Pogled na tradicionalne, s korci krite strehe tesno skupaj stisnjenih hiš v Velikih ŽabljahPrvo omembo Velike Žablje beležijo davnega leta 1200, ko je bila določena posest Goriških grofov v Žabljah in v Vipavskem Križu. Naselje je grajeno kot celota, tvorijo ga stavbe mediteranskega značaja, ki so se oblikovale v 16. in 17. stoletju. Klasično ljudsko stavbarstvo je dopolnjeno s poznogotskimi in baročnimi elementi oblikovanja. Prton - obokan vhod v eno od hiš v Velikih ŽabljahKorčne strehe in napušče različnih dolžin krasijo rezljani »špirovci« in slikane »planete«. Vhodne fasade so razgibane z lesenimi »ganki« in tipičnimi majhnimi okni, okrašenimi s kamnitimi okvirji. Vhod na domačijo pogosto tvorijo »prtoni«, skozi katere ponekod pridemo na slikovita dvorišča – »borjače«. Posamezne domačije se med seboj stikajo ali celo zraščajo. Ozke uličice – »gase« – prekinjajo obokani podhodi – »kolone«.  

Ribnik Krnica - priljubljen prostor za piknik, do katerega vodi prijetna pešpotObmočje Velikih Žabelj je znano po vinogradih ter plodnih poljih ob reki Vipavi, kjer kmetje tudi danes pridelujejo sadje in zelenjavo. Skozi Velike Žablje poteka Vipavska vinska cesta, ki vabi v hrame označenih ponudnikov:
Kmetija Črv, vinarstvo in sadjarstvo
Kmetija Pri Petrovih, vinarstvo, čebelarstvo, reja krav molznic

Mnoge poti v okolici pa vabijo  na sprehode: ob levem bregu Vipave vas urejena pot mimo ribnika Krnica pripelje na območje Brij, urejena makadamska pot ob južnem bregu Vipave vas bo mimo Klemšetovega mlina pripeljala doUstij, nad vasjo pa se vije ovinkasta pot, po kateri se lahko povzpnete do Vrtovč, od tam pa na Ostri vrh, Planino, Gaberje, Šmarje…. Prav ta pot je bila nekdaj prva in edina povezava Trnovskega gozda s Tržaškim pristaniščem.

Danes imajo Velike Žablje 330 prebivalcev. Družabnost ohranjajo preko športnih aktivnosti na športnem igrišču ob dvorani, kjer se velikokrat
odvijajo različne družabne prireditve.
Vhod v grajsko poslopje, ki pelje na kvadratno notranje dvorišče
Oglejte si zanimive foto utrinke Velikih Žabelj

Zanimivosti:
Dvorec Velike Žablje
 
Cerkev sv. Florjana

Krajevna skupnost Velike Žablje
predsednik KS: Jožko Bat
Velike Žablje 88a
5263 Dobravlje
Tel.: 041 724 818
E-pošta:iskalnik