ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

osebnosti

Avgust Schlegl (Schlegel) (1856 - 1908) - slikar in javni delavec

Avgust Schlegel, slikar in javni delavec, se je rodil 24. avgusta 1856 v Šturjah, umrl pa 7. maja 1908 prav tam. Oče Filip, železarski mojster in industrijalec, mati Marijana Fabijani iz Kobdilja.

Schlegel je potomec protestantske plemiške družine, ki se je po prvi pol. 17. stol. med tridesetletno vojno naselila na Fužinah nad Ajdovščino. Na tem kraju se je kmalu razvilo železarstvo, saj že Valvasor omenja kovačnico in livarno. 1868 so fužine prešle v roke bratov Samengo iz Trsta, 1878 pa jih je kupil Henrik Rieter, tržaški trgovec in tovarnar v Palih.

Schlegel je obiskoval šolo doma in v Gorici, slikarstvo je študiral v Benetkah in Firencah, nato se je izpopolnjjeval v Rimu. Po vrnitvi domov je prevzel očetovo gospodarstvo, zaposlen je bil kot občinski tajnik v Ajdovščini, v Šturjah pa je bil trikrat izvoljen za župana. Opravljal je tudi tajniške posle pri Hranilnici in posojilnici ter okrajni bolniški blagajni v Ajdovščini. Bil je ustanoviltelj podružnice SPD in njen prvi načelnik. Obvladoval je angl., franc., it., špan.in več slovanskih jezikov. Gojil je prijateljske stike z Milanom Klemenčičem, s katerim sta skupaj odhajala v ajdovsko okolico in tam iskala primernih slikarskih motivov. Priča tega prijateljstva je na primer Klemenčičeva slika, nastala 15. oktobra 1905, na kateri je upodobil Schlegla, kako stoje slika ob poti proti Gorenjam. Ta krajinski motiv je istočasno naslikal tudi Schlegel, vendar ga ni dokončal. 1905 je Schlegel upodobil pokrajino s Kovka nad Šturjami in jo podklonil prijatelju. Klemenčič je Schlegla naslikal tudi na mrtvaškem odru. Schlegel je veliko slikal cerkvene podobe, v Šturski cerkvije njegova Rožnvesnka Marija, več podob je narisal tudi za cerkvico Sv. Antona Padovanskega na Fužinah, cerkev v Budanjahpa je okrasil s freskami.

Ukvarjal se je tudi s portreti, ki so v zasebni lasti na Vipavskem.iskalnik