ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

novice


janfebmaraprmajjunjulavgsepoktnovdec

12.05.17 Srečanje starodobnih vozil Vipavska dolina 2017 uspešno zaključeno

Že na nekaj sestankih smo se s skupnimi močmi pripravljali na srečanje – rally 2017 in določili tudi progo ki nas bo popeljala na zahodni del naše Vipavske doline in sicer v prelepa pomladanska Brda. V petek dan pred prireditvijo smo še  pripravili spominske  pakete ki so jih donirali naši prijatelji.

V soboto 6. 5. 2017 pa prelepo jutro, ki nam je dalo vedeti da se bo našega srečanja udeležilo obilo starodobnikov in njihovih spremljevalcev. Pripravljen je bil tudi že prvi jutranji obrok v obliki kavice, rogljiča in sadja. Do uradnega starta se je parkirišče za gradom v centru Ajdovščine prijetno polnilo in obiskovalci prireditve so lahko občudovali raznovrstne modele starodobnikov.
       
Odlično ohranjeni in restavrirani  so se predstavili: Balilla, Topolino, Fiat 1100, Mercedes, Zastava 75, Volkswagen in še mnogi drugi. Prišli so tudi z motorji (Benelli, Moto Guzzi, Vespa) kajti vreme je dopuščalo prijetno vožnjo.

Pot nas je vodila najprej v center Ajdovščine na Lavričev trg, kjer je predsednik Peter Ambrožič in simpatična napovedovalka Sanda predstavila vsak avto posebej in  še šoferja . Za marsikaterega obiskovalca je bila predstavitev starodobnika zelo prijetna, saj določenih avtomobilov in motorjev že dolgo niso videli.

Sledila je vožnja v Vitovlje na kmečki turizem Malovščevo,  kjer nas je sprejela prijazna lastnica Barbara in  nam postregla z domačimi dobrotami . Malovščevo je
bil prvi kmečki turizem ki so ga odprli na Goriškem in oče Stojan je bil daleč naokoli znan kot odličen pridelovalec domačih dobrot: sadja in vina. Tudi Barbara z možem Milanom in štirimi otroci nadaljujeje ohranjanje tradicije pridelave domačih dobrot  in prijetnega počutja na podeželju. Razveselila sta nas tudi harmonikaša Jordan in Franko s prijetno domačo glasbo.

Po polurni vožnji mimi Nove Gorice in Solkana smo prispeli v Brda. Glavna dejavnost v Brdih je kmetijstvo  in vinogradništvo, zadnja leta pa opažamo vedno več oljčnih nasadov. Naša točka postanka je bila Vila Vipolže. Stavbo je prenovilo in financiralo Ministrstvo za kulturo republike Slovenije ob podpori Evropskih sredstev. Vila je najlepša renesančna stavba odprta za obiskovalce. Veličastna obokana vinska klet je primerna za gostinsko dejavnost, nadstropje pa z lepo prenovljenimi prostori primernimi za poroke in druge prireditve. Zunanjost pa nas preseneti z nasadom cipres. Kot se spodobi za Brice pa so nas pogostili z odlično domačo kapljico.
         
Mimo prelepih briških nasadov vinske trte  smo se zapeljali še na Sabotin, kjer so potekali odločilni boji na Soški fronti v prvi svetovni vojni. Sabotin je danes zamišljen kot simbol miru, združevanja in prijateljstva. Ogledali smo si zelo zanimiv muzej in ostanke strelskih jarkov  ki so razprostrti po vsem pobočju in notranjosti hriba. S Sabotina so tudi odlični razgledi na Brda in sosednjo Italijo. Za okrepčilo je poskrbel gostilničar Bogdan in nas razveselil  z odličenim golažem  s polento.  

Čakala nas je še pot v Ajdovščino, kjer smo v restavraciji Pigal razdelili pokale in priznanja s fotografijo. Ob dobrem kosilu in kramljanju smo pokale razdelili še najstarejšemu udeležencu (Fabjan Anton), ženski ekipi (Mahnič Cvetka), najmlajši udeleženki (Pipan Anja), in najstarejšemu avtomobilu (Novakovič Gorazd – Morris cowley letnik  1930).  
       
Prelepo vreme in odlična izvedba srečanja Rally – 2017  Vipavska dolina
sta potrdilo, da se tudi naslednje leto vidimo v tako velikem  številu.  
                                                                                                   
Tajnik Društva ljubiteljev starodobnih vozil Vipavska dolina
Stegovec Zmago<< nazajiskalnik