ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

običaji

Vipavci skrbno ohranjajo svoje šege in običaje, še posebej zato, da bi se zavedali svojih posebnosti in bogastev. Najpomembnejše med njimi je vino in najlejpši praznik je TRGATEV. Mnogi vinogradniki na septembersko vipavsko trgatev vabijo obiskovalce od blizu in daleč, da bi z lastnimi rokami občutili veličastnje vipavskih trt. Kako velika reč je za Vipavce trgatev, pričajo zapisi o tem, da je nekoč začetek trgatve napovedovalo grmenje možnarjev.

Sledi čakanje na vino. Ko vino zori, Martin gosti! Novemberska MARTINOVANJA so v Vipavski dolini skorajda zahvalni dnevi za dobro letino. Organizirajo jih mnogi ponudniki na Vipavski vinski cesti. Poleg nove vinske žlahtnosti obiskovalce razvajajo z mnogimi tradicionalnimi domačimi jedmi.
Čeprav sodi Vipavska dolina med najbolj znana vinorodna območja, pa martinovanje na Vipavskem včasih ni imelo tako vidnega mesta v ciklu praznovanj, kot ga ima danes. Podobno kot drugod v vinorodnih okoliših je to postal pravi zahvalni dan za dobro letino in priložnost za pravo pokušino novega vina.
Na Vipavskem je navada, da gospodar in gospodinja povabita na Martinovo v svoj hram vse tiste prijatelje in znance, ki so pomagali v trgatvi. Navadno se gostom postreže za začetek z domačim pršutom in svežim domačim kruhom, nato pa z večerjo. K ponudbi pogosto sodita divjačina in svinina. Poleg potic, ki so danes skoraj nujen pa se gostom postreže tudi s krofi, "ki odveljajo za moške in ženske", le redko, bolj za domače, pa z ocvirkovo potico.

Celo leto lahko obiščete OSMICE. Tako rečemo kmetijam, ki za osem dni odprejo svoja vrata in vam takrat ponujajo domačo hrano in pijačo. Navada izvira iz časov Marije Terezije, ko se je oblast na tak način borila proti revščini med kmeti. Osmice so označene z zeleno vejo, danes pa tudi s kažipoti.

Lokavška furenga
Trgatev - "bendima" na Vipavskemiskalnik