ajdovščina
      kako do nas
      naša dežela
      podnebje
      gospodarstvo
      naši kraji

dediščina
      zgodovina
      naravna dediščina
      sakralna dediščina
      arheološka dediščina
      kulturna dediščina
      spomini
      osebnosti
      zgodbe
      običaji

doživetja
      pohodne poti
      oglejte si
      šport in rekreacija
      izleti

gostilne, kmetije
      gostilne
      izletniške kmetije
      osmice
      vinogradniške kmetije
      tradicionalne jedi

gostoljubno
      nočitve
      planinske koče
      pikniki
      lovske koče

koristno
domače
      vino
      sadje
      doma pridelano
      rokodelci
      spominki
utrinki
utrinki
društva
      kulturna društva
      športna društva
      turistična društva       humanitarna društva       mladinska društva       ostalo
utrinki
povejte vi
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina

tel.: 05 365 91 40
mob.: +386 31 355 110
e-pošta

Urnik:
pon - pet: 8:00 - 16:00
sob: 8:00 - 12:00

vino

Vipavski Križ - pogled iz vinogradaZnačilnost Vipavske doline je pester in številčen sortni sestav. Prve podatke o sortah in njihovi razširjenosti na Vipavskem imamo zbrane v Vinoreji Matije Vertovca iz leta 1844. Poimensko navaja 18 belih "žlahtnih" sort in 16 belih "manj žlahtnih" ter 12 rdečih sort. Razen rebule, malvazije, pinele, zelena in refoška drugih sort danes ne najdemo več v naših vinogradih.

Zato pa v sodobnih časih v vinorodnem okolišu Vipavska dolina sadimo in pridelujemo veliko sort - 18 belih in 7 rdečih, ki jih glede na pravilnik o rajonizaciji delimo v dve skupini:
- priporočene sorte so rebula, malvazija, laški rizling, sauvignon, pinela, zelen, beli pinot, sivi pinot, chardonay, merlot, barbera in cabernet sauvignon
- dovoljene sorte so zeleni sauvignon, rumeni muškat, pikolit, vitovska garganja, prosecco, modri pinot, cabernet franc, refošk, syrah, glera, klarnica, pergulin in poljšakica.

Predlog za izlet: Vipavska vinska cesta - degustacija vin

 Zgibanka Vipavska vinska cesta

Seznam vinogradniških kmetij na območju občine Ajdovščina najdete v rubriki "gostilne, kmetije", podrubriki "vinogradniške kmetije".

Opisi starih vinskih sort vinorodne dežele Vipavska dolina:

Pinela
Vino te sorte je rumenkaste barve z rahlo zelenkastimi odtenki. Ima svojevrsten, prepoznaven in nežen sortni vonj cvetličnega in sadnega značaja. Okus je poln, zelo prijeten in harmoničen. Vino se odlikuje s svežino in pitnostjo, ker sorta običajno zbere višjo količino kislin. Vino je dobro sveže, mlado, z ustreznim zorenjem pa nastajajo žlahtne, bolj dozorele arome. Alkoholna stopnja in ekstrakt sta srednje visoka.

Zelen
Vino je slamnato rumene barve s poudarjenimi zelenkastimi odtenki. Zelen nežno diši, izraženi so sadni toni jabolka in hruške. Vonj je bogat, sorten in zelo prijeten. Zelen uvrščamo med polaromatične sorte, saj daje vino za bogatim, harmoničnim in odkritim sortnim okusom. Aroma je kompleksna in jo je težko primerjati s kakršnimi koli drugimi aromatičnimi profili. Vipavci so vino zelen včasih imenovali kar dišava, ker napolni prostor, kjer se pije. Polnost okusa priča o bogati sestavi ekstrakta, ki se v ustih dalj časa kaže s sporščanjem sladko-kislih zaznav v lepem ravnotežju. Končni vtis po požirku potrjuje bogato sestavljenost in harmonijo vina, zato zelen lahko označimo kot sorto s spoštljivo preteklostjo in uspešno prihodnostjo.

Pergulin
To vino je zelenkasto rumene barve. Nima izrazite cvetice, okus pa je prijeten in lahkoten. Pirmerno je kot mlado vino. Le redko ga srečamo kot sortno vino, pogosteje se najde v zvrsteh.

Pikolit
Vino sorte pikolit je zlato rumene barve. Cvetica spominja na prezrele marelice, suho sadje in med. Po okusu spada med ekstraktna, bogata in harmonična vina. Nekateri iz te sorte pridelujejo tudi sladko vino. V primeru vina iz sušenega grozdja prevladujejo temnejši rjavi barvni toni.

Poljškarica
Poljšakica je domača vinska sorta Vipavske doline.
Po Alfonzu Besednjaku (1960) naj bi ime sorte poljšakica nastalo po vinogradniku Poljšaku, ki je trto prinesel iz okolice Maribora v Šmarje. Ker je pravo ime sorte pozabil, so jo ljudje poimenovali po lastniku poljšakica. Sorta je bila včasih najbolj razširjena v okolici Vipave. Obstajala sta dva tipa; tip, ki ima bel les in mladje in je bolj roden, ter tip, ki ima rdeč les in mladje in je manj roden, vendar kakovostnejši.
Grozd je srednje velik, kopast in rahel. Tudi jagoda je srednje velika, bledo zelene barve in okrogla. Ker je poljšakica močne rasti, zelo občutljiva na peronosporo in zgodaj brsti, so jo sadili v višje lege in lažjo zemljo. Proti oidiju in sivi grozdni plesni je odporna. Spada med srednje bujne sorte. Grozdje, ki zgodaj zori, doseže visoke sladkorje vendar nizke kisline.
Vino je rumenkaste barve in je najbolje kot mlado vino. Običajno je sestavina odličnih vipvaskih zvrsti, saj jih dopolnjuje s primerno kislino.

Vitovska garganja
Vino je svetlejše rumene barve. Aroma je nežna in cvetlična. Okus vina je poseben, sorten, svež in prjeten.

Klarnica
Vino te sorte je zelenkasto rumene barve, z izrazito sortno cvetico, ki spominja na cvetočo akacijo in med. Je bogatega in polnega okusa s harmonično usklajenimi kislinami in pogosto z ostankom sladkorja.

Glera
Vino je rumene barve z vinsko, sortno neizrazito cvetico. Po okusu je lahkotno, prijetno in kljub nižjemu ekstraktu in alkoholu zanimivo.


Trsničarstvo in sadjarstvo Vitis
Ivan in Milojka Ferjančič
Budanje 5j
5271 Vipava
Tel.: ++386 5 364 52 85
GSM: ++386 41 651 211
E-naslov:
Spletna stran: www.vitisgrape.com/
Poleg visoko kakovostnih trsnih ceplejnk vam v podjetju Vitis ponujajo tudi slastne budanjske marelice. Ob večjem naročilu marelic pa vam jih pripeljejo tudi domov.

Zanimive povezave:
Trgatev - "bendima" - na Vipavskemiskalnik